MIR - QMS

MSZ EN ISO 9001:2015

Minőségirányítási rendszerek. Követelmények (ISO 9001:2015)

Quality management systems. Requirements


Ez a nemzetközi szabvány arra az esetre határozza meg a minőségirányítási rendszerre vonatkozó követelményeket, amikor egy szervezetnek:

  •  a) bizonyítania kell, hogy képes folyamatosan olyan terméket szállítani vagy szolgáltatást nyújtani, amely megfelel a vevői, valamint az alkalmazható jogszabályi és egyéb szabályozó követelményeknek, valamint
  •  b) célja a vevői elégedettség növelése a rendszer eredményes alkalmazásával, beleértve azokat a folyamatokat, amelyek a rendszer fejlesztését és a vevői, valamint az alkalmazható jogszabályi és egyéb szabályozó követelményeknek való megfelelőséget szavatolják.

Ennek a nemzetközi szabványnak minden követelménye általános érvényű, és szándék szerint
minden szervezetre alkalmazható - tekintet nélkül azok típusára, méretére, a szállított termékre és a nyújtott szolgáltatásra.

 1. MEGJEGYZÉS: Ebben a nemzetközi szabványban a "termék" vagy a "szolgáltatás" kifejezés kizárólag a vevőnek szánt vagy  általa igényelt termékekre és szolgáltatásokra érvényes.

 2. MEGJEGYZÉS: Az egyéb szabályozó követelmények kifejezhetők jogszabályi követelmények formájában.

(forrás: https://ugyintezes.mszt.hu/Publications/Details/161895)

Minőségirányítási rendszerek (MIR) tanúsítása az MSZ EN ISO 9001:2015 szerint

A rendkívül erős helyi és nemzetközi verseny egyre inkább arra kényszerítette és ma is kényszeríti a vállalatokat, hogy minőségi termékeket állítsanak elő, továbbá az egész vállalatra és annak működésére kiterjedjen a minőség elve.

A minőségirányítási rendszer biztosítja a cégen belüli folyamatok áttekinthetőségét és a tevékenységek észszerű dokumentálhatóságát, valamint a folyamatszemléletű megközelítés alapján lehetővé teszi a folyamatok napi irányíthatóságát, felügyeletét a folyamatokhoz tartozó kritériumok meghatározásával.

Továbbá elősegítik a termékek és szolgáltatások állandó kifogástalan minőségét, folyamatos fejlesztését és a vevői elégedettség növekedését, a vevői igényeknek való magasabb szintű megfelelést.

Az MSZ EN ISO 9001:2015 szabványon alapuló rendszer alkalmazása támogatja a szervezet környezetével és céljaival kapcsolatos kockázatok és lehetőségek kezelését.  Mindezek mellett az irányítási rendszerek azonos szerkezetének köszönhetően jelentősen egyszerűsödött a gazdasági szereplők számára az integrált rendszerek kialakítása és működtetése.

 A minőségirányítási rendszer olyan egységes iránymutatást jelent, amely a vállalkozás méretétől, tevékenységétől, működésétől függetlenül alkalmazható a gazdasági szektor bármely területén, mind a vállalkozási szférában, mind a közigazgatásban, a kormányzati szervek, nonprofit szervezetek működésében egyaránt.

A nemzetközi gyakorlatban és egyezmények alapján egy vállalati minőségirányítási rendszert akkor tekintenek megfelelőnek és elfogadottnak, ha az adott szabványnak való megfelelőségét független, a szakterületen magas szintű minősítéssel rendelkező és a megfelelő módon feljogosított tanúsító szervezet értékeli.

Mit kell tennie, ha ügyfelünk szeretne lenni?

Ha érdekli ajánlatunk, elérhetőségeinken minden információt megkap tanúsítási menedzsereinktől, s ha elhatározása egyértelmű, kérjük, töltse ki ajánlatkérő lapunkat, majd juttassa el hozzánk. Örömmel üdvözöljük ügyfeleink között, és válaszul egy testre szabott ajánlatot küldünk.

Nincsenek megjegyzések: